Dit is een hartige cake met broccoli. Klinkt goor, maar dat valt mee in de praktijk. Eigenlijk is het gewoon heel lekker. Zelfs voor mensen die geen broccoli lusten is het een kanshebber, want die broccoli proef je dus niet.

Ooit maakte ik voor itsafoodlife.nl al een remake van Ottolenghi’s bloemkooltaart. Een zelfuitgeroepen daverend succes. Ik maak het vaak in situaties waarin ‘iedereen iets te eten moet meenemen’, dinner party’s in het algemeen of als ik verzekerd wil zijn van een geslaagd avondmaal én lunch. Want deze cake laat zich goed meenemen en je kunt hem goed nu maken en later afbakken.

Dikke tip: wees niet zuinig met de kruiden, specerijen en peper en zout. Probeer ook echt de nigellazaadjes te gebruiken. Dit zijn smaakmakers.

Dikke tip 2: ik noem dit recept ‘broccolicake’, maar dit woord lijkt mensen af te schrikken. Veiligere woorden zijn: vegetarische quiche, hartige taart of ‘eet nou maar gewoon, jij zeiksnor’.

Broccoli cake hartige taart Koken in Quarantaine

Recept voor een hartige cake met broccoli

INGREDIËNTEN
Voor 1 cake

  • 1 broccoli
  • 8 eieren  
  • 130 gr volkoren bloem (ik gebruikte stiekem gewone bloem, want volkoren was uitverkocht)
  • 200 gr geraspte oude kaas
  • 1 rode ui
  • 1 gele ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 el (olijf)olie
  • 1 el gedroogde rozemarijn
  • 1 el basilicum (mag vers, hoeft niet)
  • 1 flinke el kurkuma
  • 1 flinke el komijnpoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • Wat sesamzaadjes
  • Wat nigella (zwarte komijn) zaadjes (kopen bij toko)
  • Flink wat peper en zout
  • Bakvorm 24 cm

HOE DAN

  • Verwarm de oven voor op 205 graden. Leg een bakpapiertje in de bakvorm.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook ze tot ze gaar zijn (ong. 10 minuten). Giet af. Laat het een beetje afkoelen.
  • Snijd de uien in halve maantjes. Houd een paar stukjes apart; Deze gaan we gebruiken als garnering. De rest van de ui mag samen met de olie, geperste knoflook en rozemarijn in een koekenpan. Bak het tot de ui en knoflook glazig zijn (ong. 3 minuten). Laat het een beetje afkoelen.
  • Gooi uienmengsel, inclusief alle olie, in een grote kom. Meng de eieren, kaas, basilicum, kurkuma en komijn erdoor. De bloem en bakpoeder mogen er ook bij. Wees vooral niet zuinig met de specerijen. Breng op smaak met peper en zout. Meng als laatste de broccoliroosjes erdoor.
  • Giet het broccolimengsel in de bakvorm. Versier de cake plakjes ui en de nigella- en sesamzaadjes.
  • Bak de cake in ongeveer 35 minuten goudbruin.
Broccoli cake hartige taart Koken in Quarantaine
Honger

Pro tip

Hartige muffins zijn ook lekker en bite sized!

Zie ook Instagram en Pinterest Koken in Quarantaine