‘Wauw, smaakt net echt’! Aldus een persoon die ik deze plantaardige kruidenboter voorschotelde. Want inderdaad, het smaakt ook net echt. Gewoon naar boter, kruiden en knoflook. Maar dan zonder zuivel en zelfgemaakt. Goed voor bij een vega BBQ deze zomer.
Laten we eerlijk zijn, voor kruidenboter heb je niet echt een recept nodig. Want het is letterlijk boter + smaakjes en dat door elkaar mixen. Kost je misschien 5 minuten tijd, maar mensen zijn enorm onder de indruk. Op die taart waar je 2 uur werk in hebt zitten wordt niet echt gereageerd, maar als je aangeeft dat je zelf vegan kruidenboter hebt gemaakt valt iedereen steil achterover van verbazing. Prima. Quick win dus.
Recept plantaardige kruidenboter met knoflook
INGREDIËNTEN
Voor een flink bakje vol
- 250 gram plantaardige boter/ margarine
- 1 teen knoflook
- 1 el gedroogde dille
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl kerriepoeder
- Rasp van 1 citroen
- Peper, zout
- Optioneel: wat knoflookpoeder
HOE DAN
- Zorg dat je blok boter op kamertemperatuur is. Dus: twee uur voor gebruik uit de koelkast halen. Of even 20 seconden in de magnetron.
- Gooi de boter in een kom. Pers de teen knoflook en gooi het bij de boter. Kruiden en citroenrasp mogen er ook bij.
- Peper en zout naar smaak toevoegen. Wees zuinig met zout, je kunt er altijd meer bij doen (dit geldt uiteraard voor alle kruiden)
- Met een vork door elkaar mixen. Of kort even met een elektrische mixer.
- Wil je meer knoflooksmaak? Mijn tip: voeg knoflookpoeder toe in plaats van nog een teen knoflook. Verse knoflook kan heel heftig zijn rauw en poeder heeft dat wat minder.

Pro tip
Nog meer smeersels: rode uienchutney of lemon curd of mokka notenboter
Zie ook Instagram Koken in Quarantaine



