De Everything Cookies. Omdat je er van alles op en doorheen kunt mikken. Een beetje als de everything bagels, maar dan zoet en totaal anders. Het is een fijn, makkelijk en lekker basisrecept, waar je alles wat je in huis hebt of waar zin in hebt aan kunt toevoegen als topping. In mijn geval waren deze toppings: m&ms, pinda’s, rozijnen, paasei en sprinkles.
Het basisrecept heb ik gejat van de M&M-koekjes van @reinier.jorissen, uit zijn (handgetekende!) receptenboekje ‘Eet mij’. Hij gaf me dit in 2012, waarschijnlijk omdat ik aan zijn kop bleef zeiken om de ingrediëntenlijst van de koekjes. Het is letterlijk het enige receptenboek dat vaker dan 3x heb gebruikt en dat ik waarschijnlijk voor altijd ga bewaren. Omdat ie (zowel het boekje als Reinier) briljant is.
Als je graag minder chaotische toppings wilt, probeer dan deze winnaars:
– Witte chocolade en macadamia (150 gr chocolade, 50 gr noten)
– S’mores koekjes (100 gr melkchocolade, 50 gr digestive koekjes in stukjes, paar marshmallows in stukjes)
– Gewoon M&M koekjes (200 gr M&Ms naar keuze. Een mix van de gele en de bruine soort is een aanrader).
Recept voor the Everything Cookies
INGREDIËNTEN
Voor een stuk of 16 koeken, afhankelijk van de grootte
- 75 gram basterdsuiker
- 75 gram gewone suiker
- 1 zakje vanillesuiker of klein scheutje vanille smaakstof
- 125 gram boter (kamertemperatuur)
- 1 ei
- 200 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
- 200 gram rotzooi (bijvoorbeeld M&Ms, nootjes, stukjes chocolade, rozijnen, fudge, marshmallow)
HOE DAN
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Boter met alle suiker romig kloppen. Ei erbij, weer kloppen. Meel erbij, roeren tot mooi beslag. Hierna rotzooi erdoor mengen.
- Leg hoopjes deeg (mag met je handen, zolang ze maar gewassen zijn, goorlel) op een met bakpapier beklede bakplaat, met genoeg ruimte eromheen in verband met groei.
- Bak koekjes 10-12 minuten tot goudbruin.
- Laat de koekjes een paar minuten afkoelen voordat je ze wegschrokt. Anders zijn ze nog te zacht en uiteraard heel heet.

Pro tip:
Op zoek naar meer koek? Snap ik. Koek is goed. Probeer deze chocolade hazelnoot kokos koekjes.
Zie ook Instagram Koken in Quarantaine