Stel, je hebt meringues gemaakt. Dan heb je dus eierdooiers over. Die gaan we mooi niet verspillen, want er bestaat zoiets als lemon curd.

Ik at voor het eerst lemon curd in de Bakkerswinkel in Utrecht. Dat serveren ze daar, met clotted cream, bij scones. Lemon curd bleek goddelijk. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik daar een half potje heb leeg gelepeld. Scones zijn denk ik uitgevonden omdat het raar is om pure lemon curd weg te slurpen en je dus iets nodig hebt om het op te smeren.

Maar hey, fuck it. Lekker lemon curd uit het potje slobberen als je dat wilt. Jouw feestje.

Lemon Curd Koken in Quarantaine

Recept lemon curd

INGREDIËNTEN
Voor 1 potje

  • 4 eierdooiers
  • 125 gram suiker
  • Rasp van 1 citroen
  • 80 ml citroensap (ongeveer 2 grote citroenen)
  • 80 gram boter, in stukjes
  • Potje
  • Plastic keukenfolie

HOE DAN

  • Gooi eierdooiers, suiker, rasp en citroensap in een glazen kom en verwarm deze au bain-marie. Verhit het mengsel ongeveer 10 minuten, terwijl je blijft kloppen met een garde. Blijven kloppen is belangrijk, anders maak je misschien per ongeluk een omelet.
  • Het mengsel is na deze 10 minuten wat ingedik.
  • Haal de pan met kom van het vuur. Gooi de boter in de kom erbij en roer het tot de boter is gesmolten door het nog warme mengsel.
  • Giet de curd in een potje en dek het af met plastic keukenfolie. Druk het plastic over de oppervlakte van de curd, zodat er geen lucht bij kan. Dit zorgt ervoor dat er geen velletje op de curd ontstaat.
  • Als het is afgekoeld mag het plastic eraf en kan het potje (met een deksel) in de koelkast. De curd wordt nog wat dikker als het is afgekoeld.
Lemon Curd Koken in Quarantaine
Eiception

Pro tip

Maak dus lemon curd in combinatie met meringues. Eigeel voor de curd, eiwit voor de meringues. Check deze unicorn schuimpjes of deze nutella meringues.

Zie ook Instagram en Pinterest Koken in Quarantaine