Dulce de leche (karamelpasta) maken is dus heel makkelijk. Geen geheim, internet is al volgeknald met recepten en how-to’s. 

Kort samengevat: dicht blikje gecondenseerde melk 3 uur zachtjes koken en bibbediebabbedieboe je hebt karamel.

Nu bestaat er ook gecondenseerde kokosmelk, Ik was benieuwd of je hiermee eenzelfde karamelachtige substantie mee kon maken.Als test kookte ik zowel een gewoon blikje gecondenseerde melk als de kokosvariant een paar uur, om te checken wat het verschil tussen beide zou zijn.

Conclusie: de gewone melk veranderde in een dikke pasta, zoals verwacht. De kokosmelk werd donkerder van kleur (van wittig, naar lichtbruin), maar bleef relatief vloeibaar. Waar je dulce de leche bijvoorbeeld kunt gebruiken als vulling voor een banoffee taart of in brownies, is de kokoskaramel hier niet stijf genoeg voor. Het zou wel briljant zijn als karamelsaus over ijs of pannenkoeken. De smaak is verder top! Zoet, toffee-achtig en uiteraard kokosig.

De volgende keer dat ik dulce de leche maak laat ik de kokosmelk wat langer koken. Misschien heeft deze variant gewoon meer tijd nodig? Allicht is er een heel logische verklaring waarom de kokosmelk niet indikt. Maar die weet ik niet en ben te lui om te googlen.

Gecondenseerde melk dulche de leche Koken in Quarantaine

Recept dulce de leche

INGREDIËNTEN

HOE DAN

  • Haal het etiket en pulk zoveel mogelijk lijmresten van het blikje
  • Zet een grote pan water op het vuur en gooi het blikje erin. Deksel mag op de pan.
  • Zorg ervoor dat het blikje onder water blijft gedurende de kooktijd in verband met ontploffingsgevaar, kennelijk.
  • Laat het water zachtjes 3 uur koken. Voeg indien nodig meer water aan de pan toe, om ervoor te zorgen dat het blikje onder water blijft.
  • Na drie uur: giet het water af en laat het blikje wat afkoelen voor je hem openmaakt.
  • Een ongeopend blikje is in je voorraadkast enorm lang houdbaar, dus maak er vooral meerdere tegelijkertijd.
  • Lekker op ijs, pannenkoeken of als drizzle over je fancy koffie. Of maak gewoon deze brownies met karamelvulling.
Gecondenseerde melk dulche de leche Koken in Quarantaine
Gewoon rechtstreeks uit het blikje lepelen is een aanrader

Pro tip

Maak ook eens uienchutney!

Zie ook Instagram en Pinterest Koken in Quarantaine