Kruidige vijgenjam met sinaasappel. Dat maak je dus als je overproductieve vijgenboom hebt. Of in mijn geval: als je op vakantie bent en daar staat zo’n boom. Op een zeker punt kun je er niet meer tegenop eten. Jam is je redding.

Sowieso is jam je redding als als het fruit aan je boom in één week allemaal tegelijkertijd rijp is. Je kunt het eeuwig bewaren als je de potjes goed schoonmaakt van tevoren (een kwartier uitkoken). In de zomer de letterlijke vruchten plukken en in de winter de spreekwoordelijke vruchten, gezien je dan een fijn potje jam bij de hand hebt om bij je kaasjes te serveren.

Kruidige vijgenjam met sinaasappel Koken in Quarantaine

Recept voor kruidige vijgenjam met sinaasappel

INGREDIËNTEN
1 potje jam

  • 250 gram verse vijgen (dit waren bij mij ongeveer 8 kleine vijgen)
  • 125 gram suiker
  • 1 sinaasappel (sap)
  • 1 citroen (rasp)
  • Shotglaasje spiced rum (optioneel)
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs

HOE DAN

  • Snijd het stengeltje van de vijgen en snijd de vijgen zelf in kleine stukjes.
  • Gooi alles in een steelpannetje: vijgenstukjes, suiker, sap van de sinaasappel, rasp van de citroen, rum, het kaneelstokje en de steranijs.
  • Breng de boel al roerende aan de kook.
  • Laat het op een zacht vuurtje ongeveer een half uur pruttelen. Hoe langer je de jam op het vuur laat staan, hoe dikker en gekarameliseerder het wordt. Regelmatig roeren!
  • Haal het kaneelstokje en de steranijs uit de jam (pas op, heet).
  • Giet de jam in een (uitgekookt, schoon) potje, deksel erop en laat afkoelen.
Kruidige vijgenjam met sinaasappel Koken in Quarantaine

Pro tip

Meer een hartigfanaat? Probeer dan eens een chutney: rode uienchutney
Of pindakaas!

Zie ook Instagram Koken in Quarantaine