Pindakaas of andere notenboters kun je heel makkelijk zelf maken, zonder al te veel moeite. Je hebt wel echt een keukenmachine nodig en die moet je ook weer schoonmaken (vooral dat is veel werk). Na afloop heb je je eigen hipster smeersel. Zo weet je zeker wat je allemaal op je boterham smeert (of over je havermout giet) en kun je je eigen variaties maken. Wat dacht je van pistacheboter? Of amandel-zeezout-boter? You’ll love it.
Het duurt wel eventjes voordat de noten in pindakaas veranderen, zo’n 8 minuten. Dus raak niet van de leg als je keukenmachine na drie minuten draaien alleen nog maar wat grove korrels weet te produceren. Geduld is een schone zaak.
Recept voor zelfgemaakte pindakaas
INGREDIËNTEN
Voor een potje
- 400 gram noten (pinda’s, of een mixje) (ik gebruik gebrande en ongezouten notenmix)
- Snufje zout
- Keukenmachine!
HOE DAN
- Gooi de noten en zout in keukenmachine.
- Laat je keukenmachine een tijdje draaien. De noten veranderen na ongeveer 8 minuten in notenboter.
- Schep de pindakaas in een schoon potje. Even omroeren voor gebruik!

Pro tip:
Wil je andere smeersels maken? Probeer Rode Uienchutney!
Ben je een pindakaasfan? Check ook deze Hartige Muffins, waaraan pindakaas wordt toegevoegd.
Zie ook Instagram Koken in Quarantaine